Som Nynningen 40 år senare

Trubbel – Gör om gör rätt (7″)

Bandet som för några år sen gjorde den briljant slående låten ”Måndag morgon varje morgon” är nu tillbaka med en ny sjutumsvinyl. Deras tongångar har blivit något tyngre med åren, vilket jag enbart ser som positivt.

Det som först slår mig är den skönt direkta och blixtsnabba punkiga rocken utan minsta krångel. Enkelt och taktfast som ett knyttnävesslag i solarplexus. Lite som ett tungt och punkigt Kal P. Dahl på speed. Även Troublemakers referensen bör nog nämnas också, och det beror inte enbart på göteborgskan.

Det andra som slår mig är att lyriken banne mig skulle kunna vara tagen från Nynningens proggplatta ”För full hals” från 1973. Där använde man sig av den socialistiske ryske poeten Vladimir Majakovskijs texter. Trubbel däremot skriver sina egna texter men känslan texterna lämnar mig är i mångt och mycket exakt den samma. Sen att lyriken gapas fram på skön göteborgska precis som i Nynningens fall gör inte att likheten blir mindre.

Sjutums EP:n ”Gör om gör rätt” innehåller fyra riktigt sköna låtar, som får mig på riktigt bra humör. Inledande speedkulan ”Gör om gör rätt” och den underbara ”Inget har hänt sedan sjuttisju” gör A-sidan till något ut över det vanliga. Även b-sidans ”Ett ord till och skjorta e tom”  och ”Är det du eller jag?” är riktigt bra.

Och nu till betyget, hade det varit 2013 hade det blivit en 5:a utan att fundera, men eftersom jag lovat mig själv att vara lite hårdare på betygen i år så blir det en väldigt stark 4. Underbar lyssning  – kör hårt grabbar!

Betyg: 4/5

En kommentar på “Som Nynningen 40 år senare

Lämna en kommentar